De chaos is compleet bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Ook assistent-bondscoach Marco van Basten vertrekt bij het Nederlands elftal.
Dat bevestigde de oud-voetballer maandagavond tegenover Voetbal International. De 51-jarige Van Basten is in gesprek met wereldvoetbalbond FIFA over een voetbaltechnische functie.
“De bond staat aan de vooravond van vernieuwing en hervorming van het voetbal en wil daarbij gebruik maken van mijn ideeën en opvattingen over zaken als spelregels, regelgeving en programmering. Ik vind dat een eervolle uitnodiging”, zegt Van Basten in persbericht van de KNVB. “Met Danny Blind heb ik afgesproken dat ik tot uiterlijk de laatste kwalificatiewedstrijd van dit jaar – Luxemburg uit – assistent blijf. Tenzij er voor die tijd een opvolger is gevonden.”
Gullit haakte af
Het naderende vertrek van Van Basten was de reden dat Ruud Gullit er niet uitkwam met de KNVB om toe te treden tot de technische staf. “Marco heeft mij zelf gebeld. En heeft mij dat verteld. Hij vond dat ik dat moest weten tijdens mijn onderhandelingen met de KNVB”, zei Gullit in het tv-programma RTL Late Night.
Gullit confronteerde naar eigen zeggen technisch directeur Hans van Breukelen tijdens de onderhandelingen met het (toen nog niet uitgelekte) nieuws over Van Basten. “Is dat niet iets wat ik zou moeten weten?, vroeg ik hem. Toen volgde er wat gestommel. Ik had beloofd om niets te zeggen, antwoordde Van Breukelen. Maar we zijn toch aan het onderhandelen?, zei ik terug. ‘Je hoort mij dit te vertellen’.”
Gullit was naar eigen zeggen des duivels. "Ik vond het vanaf dat moment ook heel moeilijk. Ik had er ineens een heel raar gevoel bij. Iets wat heel leuk had kunnen zijn, vond ik ineens een probleem worden. Toen had ik er eigenlijk ook geen zin meer in."
Nieuwe tegenslag
De nieuwe ontwikkelingen rond Van Basten vormen een nieuwe tegenslag voor bondscoach Danny Blind. Eerder deze zomer besloot zijn assistent Dick Advocaat in te gaan op een aanbieding van Fenerbahçe. Daarna kreeg Blind te horen dat zijn gewenste opvolger Gullit geen akkoord had bereikt met Van Breukelen.
Ook het aangekondigde vertrek, aan het einde van het jaar, van de trouwe en gewaardeerde teammanager Hans Jorritsma viel slecht bij de geplaagde bondscoach.
Blind begrijpt de keuze van zijn assistent. "Natuurlijk ben ik hier niet blij mee. Maar het is een functie die Marco op het lijf is geschreven. En hoewel het voor mij betekent dat ik op zoek moet naar een vervanger, gun ik hem deze mooie kans. Hij heeft in het verleden veel voor het voetbal betekend en kan via de FIFA van grote waarde zijn voor de toekomst van ons voetbal. Ik ken Marco voldoende om te weten dat hij zich 100 procent zal blijven inzetten voor Oranje."
Van Oostveen maakt plaats
De KNVB maakte eerder op maandag ook nog bekend dat directeur betaald voetbal Bert van Oostveen zijn functie per 1 september neerlegt. Hij wordt opgevolgd door Gijs de Jong, die al als operationeel directeur en competitiemanager bij de voetbalbond werkt.
De 45-jarige Van Oostveen speelde na de mislukte kwalificatie voor het EK van deze zomer al met de gedachte om zijn functie neer te leggen. "Ik heb in die periode serieus overwogen om op te stappen. Maar we hadden er nog eens goed over gepraat intern en toen kwam ik tot de conclusie dat het niet het goede moment was. Ik ben geen wegloper."
Volgens Van Oostveen heeft hij zijn definitieve besluit om te stoppen als KNVB-directeur in juni genomen. "Voor ons de EK-loze maand, de tijd om goed na te denken." De bestuurder had liever gestopt met een mooi EK achter de rug. "Dat was het ideaalplaatje en dan zou ik ook meteen zijn gestopt. Maar dat mocht niet zo zijn."
Foeke Booy kandidaat?
Het Nederlands elftal oefent donderdag in Eindhoven tegen Griekenland en speelt dinsdag de eerste WK-kwalificatiewedstijd in en tegen Zweden. Wie er dan naast bondscoach Danny Blind op de bank zit als assistent is onbekend.
Trainer Foeke Booy was eerder in beeld als kandidaat, maar de KNVB koos toen voor Gullit. Het is onduidelijk of Booy nog steeds in de running is.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl